neljapäev19. detsember 2024

Ruslan Trochynskyi: „Kui ma seda toitu unes näen, siis ärkan külmavärinatega“

11. detsember 2024
Autor
Katre Nael
Sotsiaalmeedia ja erilahenduste toimetaja

Muusiku ja bändi Svjata Vatra solisti Ruslan Trochynskyi detsembrikuu on tihe, sest lisaks koolis töötamisele valmistab Ruslan ette ka Svjata Vatra juubelikontserte. Bändi kahekümnendaks sünnipäevaks valmib ka plaat. Raadio Elmar hommikuprogrammis jagas Ukrainast pärit muusik aga hoopis oma sünnikoha parimaid ja iseloomulikumaid toite ning selgusid ka Ruslani lemmikumad maitseelamused Eesti köögist.

Selgub, et Eestis tehakse palju Ukrainast pärit toite ning üks populaarsemaid on loomulikult borš. „Iga Ukraina perenaine ütleb, et tema tehtud borš on kõige parem ja järgmise perenaise supp ei kõlba,“ naerab Trochynskyi. „Borši tegemine sõltub palju sellest, mis regioonis seda tehakse. Näiteks mões kohas lisatakse borši sisse seeni või isegi ube. Minu lemmik borš on rohke tomatimahla ja loomalihaga,“ selgitab Ruslan.

Jõulupühade eel tutvustas Trochynskyi ka Ukraina levinumaid pidusööke. „Iga ukrainlane alustab jõule sellise roaga, mida kutsutakse kutjaks. Selle tegemiseks tuleb keeta tang, lisada juurde mesi, mooniseemned ja kreeka pähklid. See on ukrainlaste püha rituaal pidulikeks puhkudeks, sest seda süüakse vaid üks lusikatäis,“ jagab Ruslan Ukraina traditsioone. „Üks pidulik toit on ka täidetud kala, mida on hästi raske teha, kuid see on väga maitsev. Ausalt öeldes meeldib mulle juba rohkem pidupäevadel süüa kiluvõileiba munaga,“ tunnistab Trochynskyi.

Seda, missugune Eestis levinud toit Ruslanile üldse ei meeldi ning lausa külmavärinaid tekitab, saad teada siit:

11. detsember 2024
Author
Katre Nael
Sotsiaalmeedia ja erilahenduste toimetaja